вівторок, 18 березня 2014 р.

Пожежа. Хроніка...

Пожежа знищила помешкання, а господар отримав опіки.

Той, хто не забобонний, може в такий фатальний збіг і не повірити, але саме 13-е число березня цього року стало вкрай нещасливим для подружньої пари пенсіонерів Миколи Івановича Олійника та Галини Василівни Дерко. Вдосвіта, близько 4-ї години ранку, ймовірно, від коротого замикання електропроводки зайнялося приміщення веранди їхнього будинку по вулиці Новоселівка, що на околиці Корюківки (колишнє село Милейки).
В таку ранню годину ми ще спали і не підозрювали про ту біду, яка вже впритул до нас підібралася, - розповідає 71-річний господар Микола Іванович. Дружина прокинулась перша, будить мене та й каже: «Діду, ти нічого там у прихожій зайвого не напідключав, бо щось наче тріщить?»  «Наче ні», - кажу. Схопився, відчиняю двері, а звідти вогонь мені в обличчя як жахне! Аж відкинуло хвилею. То ми згаряча швиденько вибили вікно та й хутко повилазили з хати, щоб не погоріти живцем.
Вогонь на той час розповсюдився майже на пів оселі. Полум’яні його язики вже лизали  і стіну погреба, що знаходився майже впритул до будівлі, і навіть до стіни сараю досягали. Тому спочатку побігли корову рятувати та курей.
 Повідчиняли двері господарської прибудови, відв’язали худобину, а вона як рвоне з переляку, - продовжує розповідати погорільник. Та й побігла городами, страшно ревучи...  І десь якраз у цей час пролунав потужний вибух – то рвонув газовий балон, що знаходився у веранді.
Почувши вибух, попрокидалися і почали збігатися сусіди, а потім і інші мешканці Милейського мікрорайону. Викликали пожежників,  а самі давай воду з колодязя набирати та вогонь тушити.
О 03 годині 59 хвилин на ПЗЧ 9 ДПРЧ 2 ДПРЗ УДСНС України у Чернігівській області надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку  за адресою: м. Корюківка, вул. Новоселівка, 16, власник гр. Дерко Галина Василівна, 1942 року народження, пенсіонерка, - розповідає провідний інспектор Корюківського РС УДСНС України у Чернігівській області старший лейтенант служби цивільного захисту Дмитро Гречуха.  На місце пожежі виїхали відділення 9 ДПРЧ м. Корюківка, та відділення 18 ДПРП м. Корюківка. Прибули до місця пожежі о 04год. 15хв…

Тут варто зазначити, що дорога по вул.  Новоселівка у вкрай незадовільному стані суцільна багнюка. Тому одна з пожежних машин, розповідають свідки, забуксувала у вибоїні і не змогла одразу доїхати до палаючого будинку. Люди побігли "за трактором", а пожежникам довелося розмотувати 120 метрів рукавів і таким чином подавати воду до місця пожежі, локалізація якої почалася о 04 год. 50 хв. Дякуючи добрим і небайдужим людям, а саме – Білому Віктору та Кравченку Володимиру, які швидко на своїх тракторах прибули до епіцентру подій і допомогли витягнути машину, пожежа  о 06 год. 30 хв  була ліквідована. Але вогнем було знищено веранду житлового будинку, розмірами 4х6 м. та покрівлю житлового будинку по всій площі, частково пошкоджено стіни будинку.  МНС-ники встановили ймовірну причину загоряння: недоліки конструкції та виробництва електроустановок, коротке замикання електромережі. Олійник Микола отримав опіки рук та обличчя.

Зопалу я навіть не відчував, що й опіки отримав. - каже. Вже згодя чую руки й лоба пече. Родичі відвезли до лікарні.
Вони ж, родичі, розповіли, що колись, на початку березня 1943 року, мати Миколи Івановича, вагітна ним, втекла від карателів, рятуючись від пекельного вогню, який спопелив розстріляну Корюківку. «Наче фатум якийсь», - кажуть. «– І ось рівно через 71 рік, вогонь знов ледь не позбавив цю людину життя». Кілька днів йому надавали медичну допомогу в Корюківській ЦРЛ. Дуже переживав за свою корівку-годувальницю, яку того неспокійного ранку тимчасово прихистив на своєму подвір’ї  Іван Стукало. Зараз Галина Дерко перебуває у родичів сім’ї Кравченків, що мешкають неподалік, худобину ж повернули на попереднє місце (сарайчик залишився майже не пошкоджений). Будинок, що постраждав, відбудовувати не будуть. Каже, що краще вже з людською та Божою поміччю новий десь куплять. Співчутливі вже почали збирати благодійну допомогу, хто скільки зможе. А ще люди, побачивши, до чого може призвести дорога у вкрай незадовільному стані, написали звернення і до представників влади з проханням про допомогу. 
Хочемо, щоб цим шляхом могли вільно до нас добиратися і «швидка», і «пожежна», бо он трохи далі взагалі сім’я з п’ятьма дітьми живе, - каже свідок тих подій Світлана Кравченко.   Тому й почали збирати підписи під зверненням. Сподіваємося, що нас почують…
Перегляньте відео з місця пожежі:


Немає коментарів:

Дописати коментар