вівторок, 15 квітня 2014 р.

Рецепти пасок.

Рецепти пасок.


Кожен рік ми з нетерпінням чекаємо на свято Світлого Христового Воскресіння. Перед цим святим днем готується святкова трапеза, її освячують в церкві. Священний обряд тільки тоді може принести нам користь, коли ми будемо розуміти його сенс і духовну важливість. Пращури наші здавна пекли  до цього дня  хліб із зображенням хреста, який нагадував про жертовну загибель Ісуса Христа і спокутування гріхів людства…

Щоб приготувати смачну пасхальну випічку, потрібно дотримуватися таких правил:

Якщо ви надумали спекти високі паски, то наявні у вас форми можна наростити за допомогою паперу  ним треба туго обгорнути банку по верху навколо горлечка і скріпити чим-небудь. Форму для паски, змащену маслом і обсипану товченими сухарями, заповнюють тістом до половини, дають тесту піднятися до 3/4 висоти форми, а потім випікають у печі чи в духовці з несильним жаром. Паски зі здобного тіста краще випікати в невеличких формах.

Сирна паска робиться у вигляді усіченої піраміди – символу Гробу Господнього. На бічних сторонах її зображуються знаряддя страждання Христа: хрест, спис, тростина, а також символи воскресіння: квіти, пророслі зерна, паростки, обов’язково - літери «Х.В.». Роблячи це, люди вірять у прощення Богом гріхів своїх.
Сир для приготування сирної паски можна зробити з пряженого молока (молоко попередньо затоплюють в духовці протягом декількох годин). Тоді паска буде мати рожевий колір.
Щоб пасочниця застелилася марлею без складок, марля повинна бути трошки вологою. Сир для великодньої паски слід тримати не менше 12 годин в холоді під гнітом.  Пряні добавки треба дрібно змолоти в кавомолці і просіяти через ситечко. Деякі господині стверджують, що буде дуже смачно, якщо ізюм для сирної паски замочити у гарячому апельсиновому соці.

Пропонуємо декілька рецептів:

Паска заварна
Продукти  для тіста:  борошно – 6 склянок, дріжджі – 50 г, вершки – 1,5 склянки, цукор – 1 склянка, ванільний цукор – 1 ст. ложка, масло вершкове – 150 г, яйця – 6 штук (одне з них на обмазування паски), щіпка солі , курага – 100 г, (можна покласти й інші сухофрукти або ж горіхи).   Для глазурі:   білок – 1 шт., цукрова пудра – 0,5 склянки, сік лимона – 1 ст. ложка.
Приготування:  Заварити борошно гарячими вершками (1 склянка), довести до кипіння і, інтенсивно помішуючи, всипати борошно (1-3 столові ложки), перемішати і охолодити до теплої температури. У півсклянки теплих вершків розчинити дріжджі. Влити розведені дріжджі, перемішати. Поставити опару в тепле місце для підйому. Вершкове масло розтопити і остудити до теплого стану. Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром.
Білки збити в щільну піну, щоб вони не виливалися при нахилі миски (білки збивати в останню чергу, коли потрібно буде додавати їх в тісто). У підійшло, тісто ввести розтерті з цукром жовтки, влити олію, всипати сіль, перемішати тісто. У тісто ввести збиті білки і акуратно перемішати зверху вниз. Поступово додаючи просіяне борошно вимісити м’яке еластичне тісто. Готове, добре вимішане, тісто змастити маслом, покласти у велику миску, накрити серветкою, поставити в тепле місце для підйому.
У цей час нарізати кубиками мармелад і зефір. Курагу розпарити в окропі – 10 хвилин, обсушити на рушнику, нарізати тонкими смужками. У тісто, що підійшло, ввести курагу, мармелад, зефір, трохи помісити, щоб додані інгредієнти рівномірно розподілилися. Знову поставити тісто підходити в тепле місце, накривши серветкою.
Підготуйте форми для випічки пасок: на дно форми покладіть промаслений кружок пергаментного паперу, а стінки змастіть рослинним маслом і обсипте борошном.
Тісто, що підійшло,  треба розкласти в підготовлені форми, зайнявши не більше 1/3-1/2 форми. Дайте тісту у формах ще раз піднятися і змастіть верх паски яйцем (хоча змащувати не обов’язково).
У середину паски можна вставити довгу дерев’яну паличку – тоді тісто буде підніматися, чіпляючись за паличку, і паска вийде більш рівною.
Випікати паску слід 40-70 хвилин при температурі 180°С  в залежності від її розмірів.

Великдень із шоколадом
Продукти:  2 кг сиру, 200 г шоколаду, 200 г цукрової пудри, 200 г вершкового масла, дві склянки сметани, одна склянка апельсинових цукатів.
Приготування: шоколад натерти на тертці, змішати з цукровою пудрою. Потім взяти сир, протерти через сито, змішати з вершковим маслом і сметаною, добре розмішати, всипати в сир склянку нарізаних лимонних цукатів, шоколад із цукровою пудрою, перемішати, щоб маса мала рівномірний колір. Все скласти у форму, застелену марлею, винести на холод і покласти під гніт. Через 36 годин паску вийняти з форми і подавати до столу.

Ніжна пасхальна квітка

Продукти для дріжджового тіста: молоко – 1 склянка, яйця – 2 шт., рослинна олія – 50 мл, вершкове масло – 50 г, цукор – 0,75 склянки, сіль – щіпка, борошно – 4-5 склянок, дріжджі – 40 г.
 Начинка: родзинки – 70 г, лимонні цукати – 30 г, цукор – 1 / 4 склянки, ванільний цукор – 1 чайна ложка, вершкове масло (для змащування тіста) – 2 столових ложки, кориця – 1 чайна ложка.   Для помаранчевої глазурі: цукрова пудра – 2 столові ложки, апельсиновий сік – 2 чайних ложки.
Приготування:
Приготувати здобне опарне дріжджове тісто.
Родзинки вимити і просушити. Цукати порізати. Вершкове масло розтопити і охолодити.
Готове тісто розкотити в пласт, завтовшки, 0,5 см. Змастити пласт тіста вершковим маслом (2 столові ложки). Рівномірно розподілити на тесті родзинки, цукати, посипати цукром, ванільним цукром, корицею. З тіста згорнути рулет так, щоб начинка виявилася усередині. Рулет акуратно перенести на змащене маслом деко, згорнути в кільце. Краї рулету змастити яєчним білком, з’єднати, защипати. За допомогою ножиць зробити невеличкі надрізи по всьому колу кільця. Кільце поставити підходити в тепле місце на 20 хвилин. Кільце, що підійшло, акуратно змастити збитим яйцем, намагаючись не зім’яти його. Випікати в нагрітій до 200°C духовці 25 хвилин. Якщо верх рулету сильно зарум’яниться, але пиріг ще не готовий – потрібно прикрити його фольгою і продовжувати пекти. Готовий рулет вийняти з духовки, загорнути в чистий рушник, залишити на 15 хвилин. Потім полити апельсиновою глазур’ю, прикрасити цукатами.
Приготування помаранчевої глазурі:
У просіяну цукрову пудру поступово, невеликими порціями, додавати апельсиновий сік і ретельно розтирати до отримання однорідної, не надто рідкої, маси.
Глазур перекласти в невеликий целофановий пакетик, відрізати маленький куточок і нанести на рулет. Поки глазур не застигла, рулет посипати горіхами або цукатами.

Дерево ром-баба

Продукти для здобного тіста: 250 г м’якого вершкового масла, 200 г цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 5 яєць, 400 г борошна, 1 пакетик розпушувача, 125 мл молока, 250 г маленьких плиток шоколаду з кокосовою начинкою.
Прикраси: 100 г абрикосового конфітюру, 50 г кокосової стружки, 50 г цукрової пудри, 100 г консервованих абрикосів, кілька листочків свіжої м’яти.
Приготування: Нагріти духовку до 180 градусів. Змастити жиром форму для ром-баби діаметром 22 см. Покласти в миску вершкове масло, цукор і ванільний цукор і збити до утворення піни. Потім поступово перемішати з яйцями. Змішати борошно, розпушувач, просіяти їх через сито. Борошно і молоко перемішати з вершковим маслом, цукром і яйцями. Потім влити стільки молока, щоб тісто важко спадало з ложки. Розламати навпіл плитки шоколаду з кокосовою начинкою. Викласти їх у форму шарами поперемінно з тістом, випікати близько 50 хвилин. Вийняти ром-бабу з духовки і дати охолонути у формі. Перекинути на решітку. Розігріти конфітюр і намазати їм нижній край випічки, оідразу ж посипати кокосовою стружкою. Дати ром-бабі повністю охолонути. Покласти ром-бабу на блюдо для пирога і посипати її цукровою пудрою. Відкинути на друшляк консервовані абрикоси і розрізати їх навпіл. Кілька часточок викласти на ром-бабу, а інші навколо. Прикрасити листочками м’яти.   
Щасливого приготування до Світлого свята Великодня!
СМАЧНОГО !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар