Напередодні Святої Пасхи
Передвеликодні
клопоти справжніх господарів.
Великий піст є головним у багатьох християнських конфесіях, мета якого
полягає у приготуванні до святкування Великодня. Встановлений він на знак
наслідування Ісусу Христу, який постився у пустелі сорок днів. Останній
тиждень перед Пасхою називається Страсним тижнем. Таку назву він має тому,
що присвячений споминам про останні дні земного життя Спасителя: Його
страждання, хресну смерть і погребіння. Всі дні Страсного тижня називаються
"Великими". В один з цих днів, а саме у Чистий четвер в українців
здавна була традиція колоти поросят, щоб на Великдень на столі були сало,
шинка, ковбаса, кров’янка та інші кулінарні вироби із свинини – так православні готувалися до розговіння після
тривалого суворого посту. За повір'ям саме цей день сприяв тому, що тоді в салі
та м’ясі цих тварин «ніколи не заведеться ні противного, ні вредного». Такий
звичай зберігався в Україні до початку 30-х років минулого століття, поки йому
не завадило колгоспне господарювання…
Що ж, то було колись, а зараз масово поросят ріжуть здебільшого перед
Різдвяними чи Великодніми святами. Сім’я Миголів з Костючків Корюківського р-ну,
що на Чернігівщині, також напередодні Свята робили «свіжину». Кажуть, що
годували кабанчика майже рік.
– Точно без ГМО, - ділиться «секретами» господиня Марія. - На домашній
картопельці ріс та ще самі мололи борошно із зернових, що виростили на власному
городі. Правда, правда – без всіляких домішок!
Заколоти, а головне – якісно розібрати свиню, сьогодні зможе не кожен.
Миголі кололи кабанчика на своєму господарчому подвір’ї. «Вирок» нещасному
виніс голова сім’ї Олексій. Смалили соломою і розбирали разом із 16-річним
сином Артемом (на фото). Поратися біля свіжини матері допомагала 18-річна
донька-студентка Олеся. Сало посолили і в мішок полотняний поскладали, та ще
трохи закатали в банки, а м’ясо
здебільшого в морозилці заморозили (частину у вигляді фаршу). Ковбаси та
кров’янки завжди роблять на всі кишки: щоб і собі було, і родичам можна було
дати. Господарі кажуть, що той «чорнявенький» (посмалений), що на фото, у них
не останній – у сарайчику ще рохкають свиня і троє підсвинків. Раніше вони
майже кожен рік тримали свиноматку, але
в цьому році вже її не заводили, бо важко останнім часом порозпродувати
поросяток. Кажуть, що дешевше було вже «готову» малечу придбати.
– Тому отих, менших, купили прямо з машини, власники якої їздили Костючками
і набивалися сосунками-малючками, - розказують далі. –Залишилося у них троє, то
ми і забрали всіх, бо трохи скинули нам ціну за «опт».
А взагалі Миголі господарство тримають велике. Окрім «п’ятачків», і корови
ще є, і птиця… Трудяться в поті чола,
але у відчай не впадають.
– Важкувато, та нічого не вдієш, бо якось же жити треба! – посміхаються. –
Зараз значно поменшало свинок у людських хлівах, бо ніхто не хоче собі у збиток
працювати. Знаєте скільки гривень зараз люди мусять за відро зерна віддати? А
одній тварині, поки вона виросте, не менше ста відер зерна віддай! Картоплю,
буряки, що на городі виростили, вже й не рахуємо. А молока скільки малеча
вип’є, поки до підсвинка підросте! Ветеринарні послуги «за спасибі» також ніхто не надасть. Та ще й
вакцини купуй, і вітаміни всілякі. А скільки попоходиш біля цієї свині, наче
біля принцеси якоїсь. Звари, заміси, віднеси їй, а ще ж і вигорнути з-під неї
скільки треба… Тому не заздріть, люди добрі, а спробуйте самі що-небудь
виростити-викохати, а потім і лад дати. Бо той, хто не знає ціну селянської
мозолі, ніколи не зрозуміє наскільки то важка праця.
Погоджуюсь і ствердно киваю головою, бо сам не з чуток знаю, що таке
«тримати домашнє господарство». І хочу
побажати всім членам-трударям сім’ї Миголів міцного здоров’я і звичайно
ж – достатку! Щасти вам! Зі Світлим
Христовим Воскресінням!
Р.S. А тим часом традиційно перед Пасхою на повсякденному ринку і в деяких
магазинах міста подорожчали м’ясо, сало та вироби з них. Якщо ще перед Страсним
тижнем кілограм м'яса можна було й за 40 грн купити, то за кілька днів до
Великодня коштувало воно 60 грн і вище за кіло. Сало було по 15-20 грн, а
«зросло» до 40 грн. Торік за кілька днів до Свята ціни на базарі також зростали
майже на 20%. Цього ж року подорожчання свинини продавці-«м’ясники» пояснюють
зростанням закупівельних цін та зростанням… долара.
Немає коментарів:
Дописати коментар