А ви любите картоплю?
На питання,
що зазначено в заголовку, колись мій сусід по земельній ділянці відповідав так:
«Їсти люблю, а от копати…»
Здавалося б, що цікавого можна розповісти про картоплю? Звичайний собі
овоч, який у нас ще називають «другим хлібом». Та чи так це? Якщо Ви, шановний
читачу, дочитаєте цю статтю до кінця, то дізнаєтеся про нього багато чого не
тільки цікавого, а й корисного. Відомо, що картоплю почали вперше вирощувати
близько п’яти тисяч років тому мешканці
басейну озера Тітікака, розташованого на кордоні між Перу та Чилі. У ті часи
вона відігравала важливу роль у житті індіанців західних областей Південної
Америки. Індіанці просто обожнювали
картоплю і в дарунок їй приносили навіть людські жертви. В Європу вона вперше
потрапила у 1586 році. За однією із описаних у книгах версій, першу картоплю
привіз із Колумбії до себе на
батьківщину англієць Томас Херріот. Англійці вважають, що саме вони першими
спробували смак картоплі і зробили її надбанням європейської кухні. В середині ж
16 століття ще й іспанці привезли бульби картоплі до Європи, де вона пройшла
довгий шлях невизнання і несправедливого осуду. Будете сміятися, але в
Німеччині в кінці 18 століття картоплю вирощували як декоративну рослину на
клумбах перед палацами. У Франції ж картопляні квіти носили у волоссі, робили з
них букети та дарували коханим. Про те, що у цієї рослини можна їсти лише
бульбу, багато хто спочатку навіть не здогадувався. Селяни намагалися їсти її надземні
плоди (зелені ягоди-помідорчики), але
вони виявилися неїстівними й навіть отруйними. Та й знахарі того часу вважали
картоплю переносником прокази і (жах який!) причиною помутніння розуму. До
Росії перший лантух картоплі було завезено за часів Петра І. Існують архівні
записи, що в Україні її вперше посадили в 1805 році в Харківській губернії.
Запорізькі козаки знали картоплю й раніше, але як трофей, який вони здобували в
походах. Однак у ті часи побутувало повір’я, що картопля родиться з головою та
очима, як людина, і тому їсти її – це те саме, що їсти людські душі! Багато
священиків називали картоплю «чортовими яблуками», якими нібито було спокушено Адама і Єву, і,
мовляв, той, хто споживатиме їх, не побачить царства небесного. Хоча ще під
кінець 18 століття корисні властивості картоплі були визнані і кулінарами і
лікарями, налякані селяни все ж навідріз відмовлялися саджати цю рослину. Назва картоплі теж має свою не менш цікаву
історію. Італійське «трюфель» стало
першою назвою цих бульб. З італійської мови це слово перейшло в німецьку, де
набуло словесної форми «картофель». І вже опісля від німецької пішли польська
та українська назви «картопля».
А чи можна Корюківщину назвати картопляним краєм? Безперечно так! Адже всі
сільськогосподарські підприємства і майже кожна сім’я Корюківського району займається
вирощуванням «крохмалистої». Для наших земляків вже стало традицією: щойно
прийшли вихідні і травневі свята, обов'язково треба брати лопати та йти саджати
картоплю. З огляду на те, як цей овоч дорожчав впродовж останнього півріччя, то
вже в квітні на земельних ділянках нашого району спостерігався справжній
"картопляний бум". Чи не
зарано? Цьогорічна весна виявилася дуже ранньою і городники один в одного
перепитували, коли ж хто садитиме картоплю. Кожен із терміном визначався сам,
але селяни, які з діда-прадіда займалися городництвом, керувалися роками
перевіреними прикметами. Бо колись, як тільки-тільки починав квітнути синій
пролісок чи перший раз закумкали жаби, то вже починали обробляти ґрунт: копати,
культивувати, розпушувати. Здавна бараболю починали садити, коли зацвітав ряст,
клен, мати-й-мачуха, жовтий нарцис. Закінчували висаджування, коли розпускалися
сережки на березі. Агрономи ж твердять, що найкращий час для висаджування
картоплі настає при прогріванні ґрунту до 9 градусів на глибині10 см. Між іншим, є ще одна народна прикмета, яка
радить починати висадку картоплі тоді, коли березовий лист розпуститься і
досягне розміру копійки…
Звичайно ж, основним фактором відмінного врожаю картоплі, є насіння.
Хороший посадковий матеріал — запорука майбутнього врожаю. Насіннєву картоплю прозеленюють, прогрівають,
пророщують. Багато хто садить різану бульбу.
Бувальці цієї справи кажуть, що після недовгого підсушування на сонці і
опудрювання зрізу золою, різана картопля може дати хороший врожай. Але для
цього повинні бути ідеальні умови. Якщо ж після посадки встановиться холодна
або дощова погода, то існує велика ймовірність, що різані картоплини загниють,
давши дуже слабенькі паростки, або ж і взагалі можуть не зійти.
Урожайність картоплі ще в часи молодості моїх бабусь визначали так: коли на
Казимира, 4 березня, хороша погода, то й урожай буде добрий. Не хочу вас
засмучувати, але в Корюківці в цей день зранку виривався мокрий сніжок і під
ногами було грязько, вдень небо також затягло хмарами, а під вечір ще й
затуманило. Але люди, з якими довелося з цього приводу спілкуватися, у цю
прикмету не хочуть вірити. Кажуть, що то було «колись», а зараз ті передбачення
вже не справджуються. На час написання цього матеріалу багато хто з моїх
земляків на своїх земельних наділах уже «відсадився». Корюківчанка Лідія Мойсієнко
(на фото) на своєму городі саджає картоплю для себе і онука. Зорали їй 3 сотки за
72 гривні. Колись, каже, обробляла й більше, але зараз вже здоров’я не те. 71-річна
жінка клопочеться тут сама, запевняє, що їй це в радість.
— Культивую тут собі вже кілька років підряд бульбу трьох сортів, -
ділиться досвідом. — Он погляньте:
білого, рожевого й синього кольорів. Назви вже позабувала, та й не треба вони
мені, бо головне, щоб врожай давали добрий. В минулі роки ці сорти мене не
підвели, тому й не міняю на інші. Ніяким «Престижем» не обробляю, а
колорадських жуків влітку порскаю тільки один раз. Бувало, що восени хтось урожай збирати «допомагає», але ж не буду я отут вночі
сторожувати, бо як би там не було, а все рівно всього не покрадуть — вистачить
і мені й «добрим людям»…
Розповідаючи, накопує собі потихеньку «дучечки», вкидає до них із плетеного
кошика картоплинки з міцними проростками, а поверх трусить «Універсальне
екологічно чисте добриво» (саме так і написано на паперовому мішечку). Потім накопує
наступний рядок, загортаючи землею попередній. Жінка проживає в квартирі багатоповерхового
будинку. Скаржиться, що після втрати сина й доньки здоров’я відчутно
похитнулося, але почуває себе значно краще, працюючи на землі і дихаючи свіжим
повітрям. Дивлюся на жіночку і ще раз
переконуюся, що потяг українців до землі й дійсно закладений у генах.
Роззирнувся навкруги — люди скопують, саджають, полють, поливають... І що
цікаво: серед клопітливих господарів дуже багато молоді. «Завзятими городниками
виростуть!» - подумалося. З декількома такими вдалося поспілкуватися. Ось що
вони розповіли:
Анастасія (учениця міської
школи).
На зиму ми картоплю не вирощуємо, а купуємо у перевірених людей. Садимо раненько навесні тільки для того, щоб
згодом спожити її молодою, тому нічим не пирскаємо. Відбором та зберіганням
насіння у нас займається дідусь
Анатолій. Посадили ще перед Пасхою півтори сотки.
Віталій ( працівник одного з
міських підприємств). Посадили «під
трактор» 15 соток «Білороси» для власного споживання. Цей сорт дає гарний
урожай навіть жаркого літа. Насіннєвий матеріал було підготовлено з минулого року: восени спеціально відібрали барабольку відповідного
розміру, щоб садити цілою, а не різаною,
прозеленили на сонці. Перед садінням нічим не обробляли. Жуків
попирскаємо влітку, також з допомогою трактора.
Евгенія (молода мама). Посадила сама без сторонньої
допомоги 4 сотки. Насіння з осені заготувала, а на свято Сорок Святих винесла з
погреба, щоб проросло. «Престижем» бульбу пирскала і яєчну шкаралупу в
посадкові лунки кидала, щоб ведмедку відлякати. Так роблю вже кілька років
підряд і вона вивелись, а було її колись
на городі багато!
Ірина (студентка). У нас на кутку картоплю
посадили вже майже всі. Ми зі своєю сім’єю пів гектара посадили вручну за три дні. У нас
же якраз сім «я». Сподіваємося, що вродить, бо всі семеро їсти будемо. Я ж
особисто впродовж цих днів лопатою ямочки
копала, а бабуся Оксана бульбу накидала.
Було не важко, навпаки — дуже весело!
Анекдоти до теми:
Статистика
стверджує, що в минулому році в нашій країні росла не тільки картопля, а й ціни
на неї…
*****
Підслухана розмова
на Корюківському повсякденному ринку:
- Чому це у Вас в
цьому році така дорога картопля?
- Так ручна ж робота...
*****
Учитель історії в
сільській школі, якому учні щороку садили й копали картоплю, вирвав з усіх
підручників параграф про скасування кріпосного права.
*****
- Ти так схудла! Це
нова дієта?
- Так, «картопляна»
називається.
- А що робила,
варила чи смажила?
- Садила, волочила,
полола, обгортала…
*****
- Як вам вдалося
досягти таких зразкових показників росту картоплі – лише два тижні тому
посадили і вже копаєте?
- Та… їсти дуже
хочеться…
Немає коментарів:
Дописати коментар