пʼятницю, 30 травня 2014 р.

Через чиї борги немає гарячої води?

Через чиї борги в Корюківці немає гарячої води ?

Останнім часом серед жителів нашого міста точиться багато розмов і чуток щодо ситуації, яка скалася після відключення гарячої води в Корюківці. Редакція вирішила розібратися в цій ситуації.
Минулого місяця кількома громадянами Корюківки було ініційовано колективне звернення до міського голови, яке охоче підтримали підписами недоволені мешканці багатьох багатоквартирних будинків міста такого змісту: «Просимо Вас дати офіційну відповідь у засобах масової інформації, зокрема у районній газеті “Маяк”, щодо ситуації, яка склалася із відключенням гарячої води у багатоповерхових будинках м. Корюківки…». Підписанти не хотіли мати прецедент, який мав місце минулого літа,  впродовж якого корюківчани не мали змоги користуватися гарячою водою. «Ми просто хочемо знати, чи не повториться ситуація з гарячою водою, як у минулому році і нехай нам повідомлять, коли буде відновлено її постачання…» - в розпачі здіймали руки окремі жінки, у яких вдома є ще й по кілька маленьких дітей. Звернення з проханням про висвітлення подальшого перебігу подій було передано мені особисто, а я, в свою чергу, звернувся до керівництва міської ради за роз’ясненням. Після того ж, як міський голова зробив відповідний запит до ПАТ «ОЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» (м.Чернігів), було отримано відповідь від цього публічного акціонерного товариства за підписом голови правління І. М. Лусти: “…Корюківським УГГ було примусово припинено газопостачання до двох котелень АТ «ОТКЕ», які знаходяться у м.Корюківка. Дані обставини підтверджуються Актами про припинення (обмеження) газопостачання та опломбування вхідної засувної арматури газопроводу або газорозподільного пункту від 08 квітня 2014 року. Вказане примусове відключення відбулось у зв’язку з низькою платоспроможністю споживачів послуг у сфері теплопостачання м. Корюківка, які надає  АТ «ОТКЕ», та, як наслідок, виникненням заборгованості у АТ «ОТКЕ»  за спожитий природний газ.
Станом на 01 квітня 2014 року заборгованість споживачів послуг у сфері теплопостачання м. Корюківки становить:
-       бюджетні установи – 935 687 грн.;
-       інші споживачі – 75 239 грн.;
-       населення – 482 999 грн.;
-       заборгованість з наданих пільг та субсидій – 60 396 грн.
Загалом: 1 554 312 грн. ”
Також у листі повідомляється, що на даний час ведуться переговори АТ «ОТКЕ» та НАК «Нафтогаз України» щодо відновлення останнім газопостачання і після позитивного вирішення даного питання, акціонерним товариством «ОТКЕ» одразу ж буде відновлено надання послуг у сфері теплопостачання споживачам міста.
Корюківчани ж, не чекаючи обіцяної «манни небесної», чи то пак гарячої водички, для того, щоб уникнути різних незручностей, пов'язаних з описаною вище ситуацією, почали встановлювати в своїх квартирах бойлери для автономного підігріву води. Сім’я Пружин, наприклад, яка складається із п’яти чоловік і мешкає в квартирі на третьому поверсі будинку з центральним водопостачанням, одразу ж після відключення гарячої води встановила собі бойлер.
– У нас двоє маленьких дітей і тому гаряча вода потрібна постійно, - твердить голова сім’ї Олександр. – Та й дорослому у побуті без неї дуже некомфортно. Адже ж як можна не прийняти душ зранку перед роботою чи перед сном увечері?  Та й посуд же мити кожен день треба... На відновлення постачання гарячої води ми не дуже то й сподівалися, а тому, як і більшість мешканців нашого під’їзду, вирішили встановити електричний бойлер. Тепер у нас проблема відсутності гарячої води відпала…
 «Що ж таке бойлер?» - може запитати дехто із читачів. Якщо пояснювати зрозумілою мовою, то це – бак з водонагрівальним елементом всередині, який підігріває і підтримує певну температуру води. При цьому джерелами енергії для нагрівання можуть бути або газ, або електрика. Газові бойлери є сенс встановлювати там, де є газове постачання. Якщо порахувати, то вони набагато вигідніші, ніж електричні, однак можуть викликати додаткові незручності: необхідна додаткова вентиляція для виведення шкідливих продуктів горіння, та й установка і монтаж обладнання є досить складною і трудомісткою справою. Тому ідеальним рішенням є електричний бойлер – він простий в установці, не вимагає будівництва додаткових конструкцій і працює від звичайної електромережі.

Може, комусь із корюківчан встановлення бойлерів і завдало певних незручностей, але при позаплановому відключенні гарячої води ці люди почувають себе вже набагато впевненішими…


Немає коментарів:

Дописати коментар